kuoppari

Nyrkkeilyn luvunlasku

  • Kirjoittaja on itsekkin "wannabe"-soturi.
    Kirjoittaja on itsekkin "wannabe"-soturi.
  • Kirjoittaja on itsekkin "wannabe"-soturi.
    Kirjoittaja on itsekkin "wannabe"-soturi.

Kauan odotetun uusintamatsin Helenius-Chisora liput ei myy. Mediassa kirjoitetaan että yleisö on menettänyt luottamuksensa Heleniukseen. Ehkä yleisö on menettäny uskonsa Heleniuksen mahdollisuuksiin, mutta se on menettämässä uskonsa myös nyrkkeilyyn.

 

Kautta historian käytännössä kaikki kamppailulajit ovat lähtöisin tavalla tai toisella aseettoman taistelun turvallisesta simuloinnista. Nyrkkeily lajina on todellisuudessa melko tehoton aseettomassa kamppailussa, mutta siitä huolimatta vielä Mike Tysonin aikaan nyrkkeilyn raskaansarjan mestaria tituleerattiin lisänimellä “The baddest man on the planet”. Nyrkkeilyn vahva asema arvosteluimpana kamppailu-urheiluna johtunee siitä että muut lajit eivät ole onnistuneet tai halunneet toteuttaa lajin kaupallistamista. Toki esimerkiksi thainyrkkeilyssä ammattiurheilulla on vuosisatoja tai tuhansia pitkät perinteet, mutta jotta laji kasvaisi kansainvälisesti isoksi, tarvitaan isoja sponsorirahoja, joita on löytynyt lähinnä länsimaista.

 

Kuningas on kuollut, eläköön uusi kuningas!

Nyrkkeilyn raskaansarjan mestari ei olen enää vuosiin ollut “The baddest man on the planet”, vaan kyseistä titteliä on kantanut vapaaottelu organisaatio UFC:n raskaansarjan maailmanmestari. Yksi keskeisiä syitä tähän on se että maailman nopeimmin kasvava urheilulaji vapaaottelu, eli “vapari” on yhdistelmä kaikkia kamppailulajeja ja näin se toteuttaa parhaiten kamppailulajien syvintä olemusta, aseetonta taistelua.   

Osaltaan nyrkkeily on myös omaa ylimielisyyttään sössinyt asiansa, kun ei ole halunnut tai pystynyt uusiutumaan. Yleisö haluaa nähdä otteluita joiden voittaja ei ole jo otteluparia julkaistaessa selvä. Nyrkkeilyssä harrastettu vuosien regordien rakentelu ja tasaväkisten otteluiden välttely on vesittänyt lajin urheilullisuutta, vaparin puolella tätä ei juuri näe. Nyrkkeilyssä painoluokkia ja liittoja on liian paljon, vaparissa on yksi selkeä johtava organisaatio ja vähemmän painoluokkia, tämä tekee lajin mestaruudesta arvostettavamman.

 

Suosiosta taisteltaessa nyrkkeily on jo lähtökohtaisesti heikoilla vaparia vastaan, koska vapaaottelu imee sisäänsä kaikkien muiden kamppailulajien harrastajia. Vaparin myötä esimerkiksi painijat ovat löytäneet väylän ammattilais kehiin, tästä hyvänä esimerkkinä Suomalainen Makwan Amirkhani. Sinä kun vapari pyrkii haalimaan parhaita urheilijoita lajinsa piiriin, sahaa nyrkkeily samaan aikaan amatööri puolella omaa jalkaansa, rajoittamalla muiden lajien harrastajien osallistumista nyrkkeilyn sm-kisoihin. Nykyiset nyrkkeilyn amatöörisäännöt kun kieltävät ketään sellaista osallistumasta sm-kisoihin, joka on otellut jonkun muun lajin kisoissa.

 

UFC tarjoaa nykyisin myös naisille mahdollisuuden nousta maailman parhaiten tienaavien urheilijoiden joukkoon. Esimerkiksi Eva Wahlström on hieno urheilija ja nyrkkeilyn maailmanmestari. Hän varmasti pystyy tienaamaan elantonsa nyrkkeilemällä ja on tunnettu henkilö Suomessa, mutta jos Eva olisi vapaaottelu organisaatio UFC:n  maailmanmestari, hän olisi monimiljonääri ja maailmanluokan tähti, jonka ottelut saisivat nykyiseen nähden moninkertaista huomiota.

 

Maailman parhaiten tienaava kamppailu-urheilija on vuosikymmeniä ollut nyrkkeilijä, ei ole enää. Viime vuoden maailman parhaiten palkattu kamppailu-urheilija oli vapaaottelija Conor McGregor. Samainen mies on haastanut nyrkkeilyn kaikkien aikojen kovimpiin kuuluvan ja voittamattoman Floyd Mayweatherin (49-0) nyrkkeilyotteluun. Tuskin kukaan kamppailu-urheilun asiantuntia uskoo Conorin mahdollisuuksiin, mutta sekä Floyd että nyrkkeily on vaikeassa tilanteessa. Matsista kieltäytyminen on myös huono vaihtoehto ja antaa Conorille syyn jatkaa irvailua. Conorilla ei ole mitään menetettävää, jos matsi järjestetään tienaa hän valtavan summan rahaa hävitessään matsin, mutta säilyttää silti “kovempi jätkä” statuksen, koska Floyd ei koskaan tule vastavuoroisesti ufc häkkiin. Jos Floyd ottelisi vapaaottelussa, murtuisi viimeinenkin illuusio nyrkkeilystä tehokkaana taistelulajina ja tämä on myös nyrkkeilylle lajina arvovaltatappio. Niin uskomaton nyrkkeilijä kun Floyd onkin, niin vapaaottelun säännöillä ei vaan pärjätä pelkillä nyrkeillä.

 

Nyrkkeily on menettänyt jo asemansa vapaaottelulle ja jossain vaiheessa ohi menee muita lajeja, jos nyrkkeilyyn ei tule perusteellisia muutoksia. Tärkeintä olisi pikaisesti leikata liittojen, painoluokkien ja tittelien määrää ja lisätä oikeita tasaväkisiä otteluita. Amatööri-puolella pitäisi avata lajin arvokisat myös muiden lajien edustajille. Eristäytyminen ei suojele lajia, päinvastoin se nopeuttaa näivettymistä.

Vielä ei ole nyrkkeilylle kongi kumahtanu, mutta kanveesista pitäs nousta ennen kuin luvunlasku on ohi.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa