kuoppari

Saatana, helvetin fasisti?

-80 luvulla konservatiiviset uskonnolliset piirit hyökkäsivät voimakkaasti “maallista” musiikkia vastaan, erityisesti tähtäimessä oli raskaampi rock, eli heavy metal. Bändit oli kristityille helppo kohde, olihan vuosikymmenen tunnetuimmissa bändeisä sellaisia jotka leikittelivät teatraalisesti okkultisten ja kauhu elementtien kanssa. Sama ilmiö näkyi myös Suomessa, täällä ei käsittääkseni sentää oikeusjuttuja metalli -musiikkia vastaan käyty, mutta levyjen polttamista, keikkojen vastustamista ja mielenosoituksia tapahtui.  

Helluntailaisten piireissä levisi jo klassikoksi muodostunut äänite “Rock´n´rollin maailma” jossa saadaan saatanallisia viestejä, kun äänitteitä kuunnellaan väärinpäin ja mediassa käsiteltiin harvasen päivä saatananpalvonnan vaaroja. Muistan että -90 luvun alussa en voinut musiikkitunnin levyraadissa soittaa Helloween -nimistä heavy bändiä, koska opettajan mukaan kaikki hevi oli saatanan palvontaa. Kaikkea tätä ahdasmielistä fundamentalismia ja sensuuria vastaan nousi Black Metal, musiikkityyli jonka valon kantajana toimi avoimesti itse saatana.

Ihastuimme Luciferiin, Saatana oli symboli sille vastavoimalle, joka taisteli konservatiivisten piirien ajamaa yhtenäiskulttuuria vastaan. Siinä missä silloinen kristillinen maailma edusti minulle ja monelle muulle “hevarille” tekopyhyyttä, kollektivismia, yksilön oikeuksien rajoittamista, fanatismia ja autoritarismia, oli mustan metallin Saatana vapaustaistelija joka puolusti yksilönvapauksia, individualismia, ilmaisunvapautta, seksuaalisuutta, demokratiaa ja tiedettä

Lucifer, hyvis vai pahis?

 

*Osasta niistä -90 luvun pienistä black metal bändeistä on kasvanut jättiläisiä, jotka kiertää maailmaa festareiden pääesiintyjinä, heavystä on tullut valtavirtaa, Lordi on voittanut euroviisut, kirkko on liberalisoitunut ja ääripään kristittyjenkin ääni on mediassa hiljentynyt, nuoruuteni Saatana on monessa mielessä saavuttanut tavoiteensa.* Muistan kuinka -90 luvulla juttelin erään kaverini kanssa siitä mikä olisi black metallin jälkeen se seuraava trendi joka aiheuttaa yhteiskunnallista pahennusta? Kaverini arvuutteli että olisiko se joku natsi-musiikki? Valitettavasti näyttää siltä että hän oli osittain oikeassa. En nyt kirjoita mistään natsi metalli -genrestä, vaan siitä että viime vuosina black metalliin näyttää pesiytyneen rasistisia ja kansallisosialistisia bändejä, sekä faneja. Näille ihmisille Saatana edustaa autoritarismia ja yhtenäiskulttuuria, eli juuri niitä asioita joita Saatanan tulisi mielestäni vastustaa.

Vierastan ajatusta siitä että Saatana olisi vain yhden etnisen ryhmän tai kansan mestari. Kyllä Luciferille kelpaa kaikki sielut ihonväriin katsomatta ja jokaisella ihmisellä on sydämessään paikka vihtahousulle.      

 

Samperi diggaa sun sielusta

*edit. (lause muutettu selventävemmäksi.)

edit2: Pikku fiksailua

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa